Siirry pääsisältöön

Me kuulutaan yhteen: ystävänpäiväkahvilla Kalevassa

Flyerissäni on muuta tekstiä isommalla pari lausetta. Keskiaukeaman keskellä on Vasemmistoliiton logo ja suurella teksti “Keskiössä ihminen”. Se kuvaa hyvin minua ihmisenä: teen päivätyötä ohjaamossa auttaen nuoria, joilla on ongelmia - pieniä ja suuria. Vaalityössäkin tärkeää on ihmisten kohtaaminen. Siksi vietän nyt ennen vaalipäivää useimmat viikonloput erilaisissa tapahtumissa tapaamassa ihmisiä. 

Ystävänpäivänä pidin vaalitapahtuman kahvila Mama’s Cakes cafessa. Paikalla oli pieni joukko ihmisiä, joten saatiin rauhassa syventyä porukalla tärkeisiin aiheisiin.



Kasvurauhaa

Keskusteluun nousi paikalla olleen Vilman kautta nuorten asiat. Pohdittiin yhdessä, mikä haastaa nuorten hyvinvointia. Nuoruus on muutoksen ja kasvun aikaa. Aikuistumisen lisäksi nuori joutuu tekemään kauaskantoisia päätöksiä, eikä läheskään aina saa tarvitsemaansa tukea ja kasvurauhaa. Yhteishaku tehdään 15-vuotiaana ja yhteiskunnan viesti on selvä: opinnot pois alta ja töihin. Vaihtoehtoja on paljon, mutta monikaan nuori ei tunne vielä riittävän hyvin itseään, omia vahvuuksiaan.

Koulutuksesta on leikattu, mutta niin on myös tukipalveluista. Opiskeluterveydenhuoltoa on supistettu. Opinto-ohjausta ei ole riittävästi, eikä osaaminen riitä kohtaamaan esimerkiksi maahanmuuttajia tai romaninuoria yksilöllisesti: persoonina, eikä ryhmän edustajina. Kaiken lisäksi opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, jonka on elätettävä itsensä lainalla. Yhteiskunnan tukijärjestelmä on sekava ja hakuprosessit raskaita. Epävarmassa tilanteessa ja maailman nopeasti muuttuessa tämä on aivan kohtuuton ja lannistava järjestelmä.

Haastattelimme 27-vuotiasta Vilmaa nuorten tarpeista, tässä lyhyesti: 

-Ohjausta kaivataan toiselle asteelle ja korkeakouluihin 

-Hyvälle opolle ja terkalle riittäsi töitä
-Nuoret kaipaavat aikaa ja aitoja kohtaamisia: oma polku löytyy kyllä, jos sen etsintään saa tukea

Tekoja pärjäämisen tueksi Paikalla oli jo eläkkeellä olevat Paula, Raija ja Aino, jotka innostuivat myös pohtimaan nuorten asioita. He pitivät hyvänä ideana maksuttoman aamupalan tarjoamista kouluissa. Se olisi helppo tapa auttaa jaksamaan arjessa ja opinnoissa. Kaikkien mielestä ajatus erilaisia ihmisiä yhdistävistä kortteleista tuntui hyvältä: samaa piha-aluetta haluttiin jakaa ikäihmisten, pikkulapsiperheiden sekä nuorten kanssa, jottei nuoria eristettäisi omiin asumisyksiköihinsä ja ikäihmisiä omiinsa. "Me kuulutaan yhteen", joku totesi. Raija toivoi, että kaupunkisuunnittelu ei olisi talousvetoista vaan lähtisi ihmisten hyvinvoinnista.

Perustulo Nuoret Yhteisten keskustelujen päätteeksi olen entistä varmempi, että perustulo olisi paras työkalu tuomaan erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille varmuutta ja turvaa. Ihmiset uupuvat joutuessaan hakemaan monia tukia useita kertoja vuodessa. Pahimmillaan tukia on kutsuttu löhösohvaksi. Tosiasia on, että tukia alikäytetään eikä työelämä ja opinnot useinkaan jousta silloin, kun toipuminen on kesken tai elämäntilanne haastaa. Perustulo mahdollistaisi lasten hoidon kotona, se auttaisi tuoretta yrittäjää samaan yritystoiminnan toimimaan, se toimisi pienyrittäjän työttömyysturvana ja mahdollistaisi tulojen keräämisen useista eri lähteistä: keikkatöistä, kuntouttavasta työtoiminnasta tai vaikkapa omien tuotteiden myymisestä. Perustulo mahdollistaisi myös vuorotteluvapaan: vuorotteluvapaan saaminen on yhä hankalampaa, mutta tarjoaa todella tarpeellista väljyyttä esimerkiksi ikääntyvälle työntekijälle, joka saattaa omien lastenlasten lisäksi huolehtia iäkkäistä lähimmäisistään.  Myös ikäihmiset alikäyttävät tukia. Heillä ei ole riittävästi tietoa tuista ja palveluista, jotka heille kuuluvat.

Vahvistusta vaaliteemoihin Ystävänpäiväkahvit mukavassa seurassa toi entistä enemmän varmuutta myös siihen, että valitsemani vaaliteemat ovat osuvia. Ystävänpäivänä vahvistui ainakin seuraavat tavoitteet:

-Kaikenlaisista taustoista tulevien nuorten kasvun ja oppimisen tukeminen
-Hellempi ja joustavampi työelämä
-Yksilökeskeisyydestä uuteen yhteisöllisyyteen
-Yhteiskuntarauhan rakentaminen ylläpitämällä hyvin toimivia ennaltaehkäiseviä palveluita


Oispa perustulo!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lempikirjani

Olen kasvanut vasemmistolaisessa, keskustelevassa ja avoimessa perheessä. Olen myös tiennyt aika nuoresta saakka, että jaan perheeni arvot. Lopullinen varmistus asiasta tuli, kun 22-vuotiaana luin Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian.  Opiskelin tuolloin sosiaalikasvattajaksi Jyväskylän sosiaalan oppilaitoksessa. Saimme laadukasta ja omaa ajattelua avartavaa opetusta. Meitä haastettiin pohtimaan omia arvojamme ja taustojemme merkitystä siihen, mitä meistä on tullut ja miksi olemme valinneet sosiaalilalan.  Aloin lukea Täällä Pohjantähden alla -kirjaa miettien opinnoissa nousseita kysymyksiä perheestäni, suvustani ja arvoistani. Kirja vei niin mukanaan, ettei esimerkiksi junassa lukemisesta tullut mitään: luin tunnemyrskyjen vallassa, välillä itkin ja välillä nauroin ääneen. Ponnistin mukana synnytyskohtauksissa. Tunsin Jussin pelon, hämmennyksen ja vihan omissa luissani. Myötäelin Aunen mukana. Ajattelin, miten heikossa asemassa köyhät naiset ovat historian saatossa aina

Tutustu Satuun!

 

Tule moikkaamaan minua kahvikupin äärelle!

Kahvia ja kohtaamisia Akaan Vasemmistoliitto järjestää kevään aikana kahvia ja kohtaamisia iltoja Viialan Sampolassa (Vakkistentie 5, 37830 Akaa). Ohjelmassa vapaata oleilua, kahvia ja keskustelua, kahvista voi maksaa vapaaehtoisen kahvimaksun. Paikalla on Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaita. Viihdykkeenä myös vähän lautapelejä ja kirjoja. Koko perhe on tervetullut mukaan. Kahvia ja kohtaamisia illat kevään aikana: 8.2., 22.2., 8.3. ja 22.3. keskiviikkoisin klo 18-20, olen tavattavissa 8.3.! Ystävänpäiväkahvit Kosolan Satun kanssa Tule hetkeksi hengähtämään ja tapaamaan minua Mama's Cake Cafeeseen. Luvassa maukkaita leivonnaisia, mukavia keskusteluita ja nuorten taiteilijoiden taidetta ostettavaksi. Osoite on Sammonkatu 14-16, olenhan itsekin Kalevan likkoja! #KosolanSatu   #EiSukua   #TämäSatuOnTotta